U Berlinu održan prvi Hrvatsko-njemački forum u organizaciji ministarstava vanjskih poslova Njemačke i Hrvatske

Svrha ovog foruma je bila razmjena iskustava, ali i osmišljavanje i pokretanje zajedničkih projekata s obzirom na nove mogućnosti koje je otvorilo članstvo Hrvatske u EU.

 

Datum objave: 16.01.2014

Na Forumu su predstavnici iz gospodarstva, politike i diplomacije razmatrali mogućnosti produbljivanja njemačko-hrvatskih odnosa i suradnje.
Raspravljalo se u grupama po prioritetnim područjima: kohezijska politika – korištenje i upravljanje EU fondovima; energetika i infrastruktura – nove tehnologije; sinergija između poduzetništva, obrazovanja/dualnog obrazovanja te vladine politike. Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Njemačke Vesna Pusić i Frank-Walter Steinmeier pozdravili su osnivanje Njemačko-hrvatskog foruma.

 

CEI je u ulozi Nacionalne agencije za energetsku učinkovitost predstavio svoje aktivnosti u području energetske učinkovitost u radnoj grupi „Energetika i infrastruktura“. Obje strane utvrdile su da imaju iste probleme u provedbi politike energetske učinkovitosti. Za sljedeću godinu upravo energetska učinkovitost je predložena kao jedna od glavnih tema foruma.