Odgovor na izazov klimatskih promjena – konferencija COP21

Konferencija u Parizu povijesna je prekretnica u jačanju zajedničkog djelovanja i ubrzanja globalne transformacije u društva s niskim emisijama ugljika otpornima na klimatske promjene.

Datum objave: 03.12.2015

Francuska od 30. studenog do 11. prosinca 2015. predsjeda 21. konferencijom stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama (COP21). Na konferenciji sudjeluje 195 predstavnika država, a  očekuje se donošenje novog globalnog klimatskog sporazuma koji će odgovoriti na očekivanja stanovništva pogođenog tim promjenama. Novi sporazum mora osigurati dostizanje dugoročnog cilja zadržavanja porasta globalne temperature ispod 2°C u odnosu na razine prije industrijalizacije.

Europska unija kao globalni lider u borbi protiv klimatskih promjena postavila je ambiciozne ciljeve za ublažavanje i sprječavanje klimatskih promjena. Također, EU se zalaže da novi globalni sporazum bude pravno obvezujući, primjenjiv na sve stranke Konvencije te da sporazum mora obuhvatiti pravedne, ambiciozne i mjerljive obaveze ublažavanja klimatskih promjena svih stranaka. Republika Hrvatska, kao članica EU-a, u potpunosti podržava postavljene ciljeve.

Tijekom konferencije održavat će se brojne radne skupine u kojima će predstavnici država pregovarati o tekstu novog globalnog sporazuma, a njegovo usvajanje očekuje se posljednjeg dana konferencije, 11. prosinca.