Održana konstituirajuća sjednica Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata Vlade Republike Hrvatske

U Banskim dvorima predstavljena procedura za podnošenje prijava za proglašenje projekata strateškim.

Datum objave: 13.01.2014

Osnovano je Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Povjerenstva je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, a zamjenik ministar gospodarstva. Povjerenstvo će odlučivati o uvrštavanju prijavljenih investicijskih projekata na listu strateških projekata. Prijaviti se mogu privatni, javni ili javno-privatni projekti. Što se tiče kriterija za odabir, vrijednost ukupnih kapitalnih troškova ulaganja mora biti jednaka ili veća od 150 milijuna kuna; ako projekt ima mogućnost sufinanciranja iz EU fondova i programa, tada vrijednost mora biti najmanje 75 milijuna, a ako se projekti ostvaruju u potpomognutim područjima ili otocima, ili se ulaže u poljoprivrednu proizvodnju ili ribarstvo, vrijednost ulaganja mora biti jednaka ili veća od 20 milijuna kuna. Izrađena  je i procedura prihvaćanja projekata sukladno Zakonu o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske te Vodič za investitore koji možete preuzeti ovdje.

 

Cilj ove Strategije je prije svega skratiti procedure u ishođenju dokumenata i na taj način ubrzati realizaciju projekata koji su veliki, vrijedni i koji predstavljaju strateški interes Republike Hrvatske.


Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako država ima instrument i alat kojim jamči investitorima da će im planirani projekt biti realiziran u roku koji se s Vladom Republike Hrvatske dogovori i potpiše u sporazumu. „To je važno naglasiti za sve investitore, jer nikad dosad nismo imali takve garancije“, dodao je. Posebno je naglasio važnost velikih investicijskih projekata jer su od značajnijeg interesa za državu zbog većeg broja zapošljavanja, ali i zato jer se često reflektiraju na dodatnu izgradnju komunalne, prometne i energetske infrastrukture.  Značajnije strateške investicije provode se upravo u Centru za praćenje poslovanja enrgetskog sektora i investicija, a donesena Strategija svakako će biti ključan alat koji će imati značajan utjecaj na ubrzavanje procesa i garanciju realizacije projekata od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku.