Poduzetnicima u Zagrebu predstavljeni nacionalni i europski poticaji za mjere energetske učinkovitosti

 U sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna 15.5. održana je peta po redu regionalna radionica mreže industrijske energetske efikasnosti

Datum objave: 22.05.2015
 
Primjena načela energetske učinkovitosti tvrtkama može osigurati uštede na energentima u iznosu od 5 pa do 60%,ovisno o vrsti projekta, a na raspolaganju im je i niz mogućnosti sufinanciranja iz nacionalnih i europskih sredstava.

"Energetska učinkovitost nije samo prilika za smanjenje potrošnje energije odnosno troškova poduzeća već je novim Zakonom o energetskoj učinkovitosti za neke tvrtke postala i obveza. Tako su velika poduzeća obvezna svakih pet godina provesti energetski pregled ili uvesti sustav za upravljanje energijom poput certifikata ISO 50001, koji ih potiče na konstantna poboljšanja energetske učinkovitosti.“ rekao je Ivan Šerić iz Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicije. Najviše tvrtki koje su uvele normu ISO 50001 nalazi se u Njemačkoj, dok je u Hrvatskoj ta brojka još uvijek zanemariva, istakli su iz certifikacijske tvrtke Det Norske Veritas - Germanischer Lloyd koja je ovom prilikom predstavila sve korake i prednosti uvođenja norme u poduzeće. 

Upravljanje energijom ključno je za postizanje energetske učinkovitosti, bilo da je riječ o lokalnoj razini ili o poduzeću, stoga se u programima Fonda nalaze i programi sufinanciranja energetskih pregleda i uvođenja sustava za upravljanje energijom, za koje je Fond osiguraoi 3,2 milijuna kuna. To je samo dio od gotovo 80 milijuna kuna nacionalnih sredstava dostupnih poduzetnicima kroz 7 javnih poziva i natječaja Fonda" Sredstva su osigurana za obnovu komercijalnih zgrada, korištenje obnovljivih izvora energije, mjere energetske učinkovitosti u industrijskim postrojenjima, ali i za električna i hibridna vozila, električne bicikle, treninge eko vožnje te optimizaciju distribucijskih ruta. 

Projekte energetske učinkovitosti je moguće financirati i uz pomoć Europske banke za obnovu i razvoj odnosno njihove Kreditne linije za održivu energiju za Zapadni Balkan (Webseff). Korištenjem ove kreditne linije u nekoj od komercijalnih banaka tvrtke osim povoljnih uvjeta kreditiranja za projekte vrijednosti do 2 milijuna eura mogu ostvariti pravo i na darovnicu u iznosu 5-10% ukupnog iznosa kredita, dok za projekte u javnom sektoru i do 15%.