Poziv na radionicu „Energetska učinkovitost (EnU) u gospodarstvu – obveza energetskog pregleda za velika poduzeća"

Datum objave: 23.10.2015

Pristupanjem Europskoj uniji, Republika Hrvatska preuzela je obaveze koje proizlaze iz pravne stečevine Europske unije pa tako treba provesti mjere energetske učinkovitosti te ostvariti zacrtane ciljeve do 2020. godine. Mjere koje je potrebno provoditi propisane su Zakonom o energetskoj učinkovitosti (NN 127/2014), a temeljem članka 43., st. 3 velika poduzeća dužna su pripremiti prvi energetski pregled do 5. prosinca 2015. godine. Definicija velikih poduzeća navedena je člankom 4., st. 2., točka 69. Ostali detalji vezani uz pregled definirani su posebnim Pravilnikom.

Radionica će se održati u srijedu, 28. listopada 2015. godine s početkom u 10 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Zagreb, Draškovićeva 45 u dvorani na 1. katu. Organizatori radionice uz Hrvatsku gospodarsku komoru su Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poduzetništva, Centar za investicije i praćenje energetskog sektora, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatska udruga poslodavaca. Sudjelovanje na radionici se ne naplaćuje, a prijava sudjelovanja obavezna je na web stranici http://goo.gl/bEYzSC (na dnu stranice). Broj sudionika je ograničen pa Vas molimo za razumijevanje te sudjelovanje svojih predstavnika ograničite na najviše dvije osobe.

Radionica je namijenjena isključivo predstavnicima poduzeća čija je obaveza provedba energetskih pregleda. Uz predstavljanje Pravilnika od strane predstavnika Ministarstva gospodarstva, izložit će se način provođenja pregleda te mogućnost uvođenja sustava ISO 50001 čija primjena u poduzeću znači i ispunjenje obveze provođenja energetskog pregleda.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost trenutno u svojem programu ima mjeru sufinanciranja uvođenja upravo sustava ISO 50001 u velika poduzeća te će na kraju radionice svi zainteresirani uz pomoć predstavnika Fonda moći pripremiti prijavu upravo za ovaj program. Program je dostupan do trenutka nastupanja zakonske obaveze, dakle, do 5. prosinca 2015. godine. Kako bi se prijava mogla pripremiti, pozivaju se svi zainteresirani da sa sobom na radionicu ponesu prijenosno računalo kako bi svatko mogao pripremiti svoju prijavu.

Za dodatne informacije vezane uz radionicu možete se obratiti na e-mail ee@cei.hr.

Program radionice možete pronaći ovdje.