Predstavljen Pravilnik o obveznim energetskim pregledima za velika poduzeća

Datum objave: 29.10.2015

Pravilnik kojim se reguliraju energetski pregledi za velika poduzeća predstavljen je 28. listopada na radionici Energetska učinkovitost (ENU) u gospodarstvu – obveza energetskog pregleda za velika poduzeća u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Predstavnik Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija Ivan Šerić naglasio je kako provođenje energetskog pregleda dovodi do smanjenja troškova energije poduzećima, te se time otvara prostor za uštede, pogotovo kada se uzme u obzir da većini poduzeća energetika nije osnovna djelatnost.

Pravilnik za provođenje energetskog pregleda odnosi se na velika poduzeća, odnosno na ona trgovačka društva koja, temeljem Zakona o energetskoj učinkovitosti, ispunjavaju barem dva od sljedećih uvjeta, a to su da ukupna aktiva tvrtke iznosi najmanje 130.000.000 kuna, godišnji prihod iznosi najmanje 260.000.000 kuna, a prosječno je zaposleno najmanje 250 radnika tijekom poslovne godine.

Posebna važnost ove radionice jest u tome što Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost trenutno u svome programu ima mjeru sufinanciranja s minimalno 40 posto uvođenja sustava ISO 50001 u velika poduzeća, a na kraju radionice svi su zainteresirani mogli uz pomoć predstavnika Fonda pripremiti prijavu za navedeni program.

Radionicu su organizirali Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poduzetništva, Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Hrvatska udruga poslodavaca.