Predstavnik CEI-a prikazao stanje investicija na Liderovoj Konferenciji o energetskoj budućnosti

Datum objave: 17.06.2015

U nastavku Liderove Konferencije o energetskoj budućnosti, a prije početka okruglog stola o Energetskoj budućnosti između sigurnosti, zaštite okoliša i cijena, Ivan Getaldić iz CEI-ja prikazao stanje investicija.

 U registru CEI-ja uneseno je 238 projekta vrijednih 50 milijardi kuna. Oni su podijeljeni u tri faze: ideje, projekti na kojima dozvole nisu ishodovane i projekti u pripremi za koje se prikuplja dokumentacije te projekti u provedbi.

-Ukupan plan za 2015. je za 40 posto veći od realiziranih investicija u 2014., a ukupan plan svih investicija javnih tvrtki iznosi 10 milijardi kuna. Trenutačno je jedan projekt proglašen strateškim, Plomin, dok su LNG terminal BE-TO Sisak i BE-TO Osijek na listi. Ukupna vrijednost investicija na listi je 11,3 milijarde kuna – podaci su koje je iznio Getaldić.

Izdvojio je ključne projekte HEP-a, kao što su Plomin, KKE Osijek, EL-TO Zagreb, BE-TO Osijek i BE-TO Sisak. Za Plomin je odabran partner Marubeni i sada su pregovori s EK, a gradnja se očekuje 2016. Tu su i investicije u nove ili obnovu postojećih HE: Ombla gdje je u tijeku je upravni postupak glavne ocjene utjecaja zahvata na prirodu te HE Kosinj/Senj 2. Ukupna vrijednost svih tih projekata je 16 milijardi kuna.

Izdvojio je i projekt Zagreb na Savi, tvrtke Program Sava, vrijedan 3,8 milijardi kuna. Projekt predstavlja dugoročno rješenje problema vezanih uz rijeku Savu i predviđa sedam HE snage 150 MW, a početak gradnje predviđa se za 2017. Također, izdvojio je i LNG terminal vrijedan je 4,8 milijardi kuna. Početak izgradnje se predviđa 2016. i taj je projekt od strateškog značaja i za EU.

 Govoreći o projektima Plinacroa, spomenuo je Jonsko-jadranski plinovod (vrijednost hrvatskog dijela projekta je 1,8 milijardi kuna). Trenutačno su u realizaciji i projekti kompresorske stanice KS1 te rekonstrukcije i nadogradnje mjernog sustava kvalitete plina. Jedan od projekta bitnih za energetsku budućnost Hrvatske je i izgradnja vršnog skladišta Grubišno polje (vrijednost 250 milijuna kuna).

 -Hrvatska ima svjetlu budućnost u energetici te se očekuje da će se u narednim godinama povećati ukupna vrijednost investicija u energetici i da će Hrvatska, odnosno energetski sektor biti pokretač investicija u Hrvatskoj – zaključio je Getaldić.

 

Izvor: www.liderpress.hr